Gedachten worden waarheid: gegarandeerd

Ons lichaam en gezondheid kunnen worden veranderd door ons denken. Dat klinkt toch geweldig? Wetenschappelijk onderzoek door onder andere Bruce Lipton wijst uit dat we geen slachtoffers zijn van onze genen, maar dat we die genen en dus onze gezondheid kunnen beïnvloeden door de manier waarop we denken. Dat klinkt als iets dat het meer dan waard is om verder te onderzoeken.

 

Onderzoek naar gedachtekracht

Dr. Bruce Lipton is een stamcelbioloog en onderzoeker op het grensvlak van wetenschap en spiritualiteit. In 1982 startte hij met zijn onderzoek naar hoe onze cellen informatie verwerken. Hij deed tests in een laboratorium waarbij hij genetisch identieke cellen verdeelde over een aantal schaaltjes met verschillende vloeistoffen. De cellen in elk van de schaaltjes veranderden op een andere wijze. Dr. Lipton concludeerde daaruit dat de omgeving de cellen beïnvloedt, zo niet bepaalt. De implicaties daarvan veranderden de manier waarop hij naar het leven keek radicaal.

 

The biology of belief

In zijn boek The Biology of Belief stelt Bruce Lipton dat we onszelf als individuen kunnen zien, maar dat we in werkelijkheid een gemeenschap zijn van 50 biljoen samenwerkende cellen. Onderdelen van het lichaam werken nauw samen en de chemische samenstelling van het bloed blijkt bijvoorbeeld te veranderen door activiteit van het brein. De implicaties van deze vinding zijn groot. Het betekent dat onze genen en ons DNA niet ons leven bepalen, zoals lang werd gedacht, maar dat ons DNA wordt beïnvloed door ons denken. Dr. Lipton stelt dat ziektes reacties zijn op de wijze waarop wij onze omgeving zien en dat wij onze gezondheid kunnen veranderen door anders te denken.

 

Iemand die dit al jaren propageert, is de internationaal bekende spiritueel lerares en schrijfster Louise Hay (Je kunt je leven helen). Zij gelooft dat we iedere ziekte zelf creëren, omdat ons lichaam een reflectie is van onze gedachten, overtuigingen en gevoelens. En ja, iedereen zal dit tot op zekere hoogte geloven. Je herkent ongetwijfeld dat je je heel anders voelt bij verliefdheid of boosheid. Als je verliefd bent, produceert het lichaam zogenaamde gelukshormonen, zoals dopamine en serotonine, die zorgen dat je je goed voelt. Bij boosheid of angst komen stresshormonen vrij. Die stofjes komen in het bloed, en dat bepaalt vervolgens hoe het lichaam reageert. Een ander interessant voorbeeld over de invloed van gedachten op het lichaam, is de placebo. Volgens dr. Lipton geneest een derde van de mensen omdat ze een pil hebben geslikt waarvan zij geloven dat die werkt, of omdat zij geloven dat ze zichzelf kunnen genezen. Andersom gebeurt echter ook: een derde van de mensen geneest niet omdat ze negatief denken en niet geloven in genezing. Gedachten blijken krachtig. Iedereen die dit begrijpt, weet dat je veel beter kunt kiezen voor positieve dan negatieve gedachten.

 

De bewuste en de onbewuste geest

Dit klinkt allemaal geweldig. We zijn dus geen slachtoffers van onze situatie, maar we kunnen verantwoordelijkheid nemen voor onze gezondheid en omstandigheden. Daarmee is echter nog niet duidelijk dat dan precies in zijn werk gaat. Niemand gelooft namelijk dat alleen maar een beetje positief denken alles brengt wat we willen. In The Biology of Belief benoemt dr. Lipton dat probleem en gaat hij in op het verschil tussen de bewuste en onbewuste geest, oftewel het creatieve brein en onze gewoontes. Wij mensen gebruiken 95 procent van de tijd onze onbewuste geest en doen heel veel dingen op de automatische piloot. Dat onbewuste brein creëert niets en is zich niet bewust van wat het aan het doen is. Onze bewuste geest, die slechts 5 procent van de tijd aan zet is, zorgt ervoor dat we ons bewust zijn van zaken waardoor we nieuwe, betere keuzes kunnen maken. Bewustwording is de eerste stap bij genezing en verandering.

 

Mediatie en mindfulness

Een belangrijke stap in het nemen van verantwoordelijkheid voor je leven is om zoveel mogelijk te gaan functioneren op basis van de bewuste geest. Bewuste keuzes en wensen kunnen dan je leven gaan bepalen, niet de oude voorgeprogrammeerde gewoontes. Om met Louise Hay te spreken: ‘jouw ogenblik van macht is dit huidige moment. We creëren onze ervaringen met onze gedachten en onze gevoelens.’ Het blijkt echter lastig om in het hier en nu te blijven. Het onderbewuste neemt het al snel weer over.

 

Mindfulness en meditatie zijn tools die leren om gefocust en in het nu te blijven. Affirmaties en visualisaties zijn behulpzaam om oude patronen en gedachtes te veranderen door nieuwe. Dat vergt wel even volhouden, maar ons onderbewuste zal langzaam maar zeker de nieuwe gedachte als uitgangspunt gaan nemen. Ons onderbewustzijn accepteert namelijk alles wat we kiezen te geloven en wat we aan input leveren. In één tot drie maanden kan een oude gedachte blijvend worden vervangen door een nieuwe, en zal het daarbij behorende gedrag verschijnen. Dit soort technieken zorgt voor een verhoogd bewustzijn en dat is een krachtige stap op weg naar meer verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Zoals Bruce Lipton het zegt: het feit dat je gelooft dat het moeilijk is om te veranderen, is slechts een geprogrammeerde gedachte. Verandering is mogelijk en het kan snel. Jij bent de enige persoon die denkt in jouw gedachtewereld. Je kunt dus aanpassen wat je wilt. Jij bent de baas in jouw wereld en je kunt een niet te onderschatten bijdrage leveren aan je eigen gezondheid. Healthy Spirit zal deze interessante constatering de komende tijd zeker verder blijven onderzoeken en verkennen.