Levensgeheimen onthuld door kaarten?

Toen ik een aantal jaren geleden begon te werken met de tarot, merkte ik dat hierover nogal wat vooroordelen en aannames de ronde deden. Mensen zijn bang dat de kaarten nare dingen voor de toekomst zullen voorspellen of hun persoonlijke geheimen openbaren. Niets is minder waar. De tarot werkt niet op die manier. Zoals vele oude technieken en instrumenten staat de tarot tot onze beschikking voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Wandel dus vooral even mee, tijdens dit korte kijkje in de keuken van deze mystieke oude kaarten.

 

De tarot in het kort

De tarot is een bron van tijdloze wijsheid. De oudste kaartensets zouden al in de veertiende eeuw zijn ontworpen, maar niemand weet precies hoe oud de tarot is. De set kaarten stelt de reis door het leven voor, die wordt uitgebeeld via universele symbolen en archetypen die we allemaal kennen. De afbeeldingen en symbolen spreken het onderbewuste aan, dat boodschappen en ideeën uit de kaarten haalt. Deze boodschappen kunnen je de weg wijzen bij twijfel over wat te doen.

 

Er zijn vele vormen en ontwerpen van de tarot, maar de meest gebruikelijke sets bestaan uit 78 kaarten die samen het menselijk leven uitbeelden. Een set bestaat uit twee delen, de zogenaamde grote en de kleine arcana (naar het Latijnse woord arcanum, wat geheim betekent). De 56 kaarten van de kleine arcana bevatten voorstellingen over alledaagse zaken uit het leven, de obstakels en uitdagingen die we tegenkomen en de oplossingen daarvoor. Net als gewone speelkaarten is de kleine arcana opgedeeld in vier ‘kleuren’, in dit geval de staven, de bekers, de zwaarden en de pentakels (munten). Traditioneel symboliseren deze ‘kleuren’ de vier middeleeuwse standen: boeren, geestelijken, soldaten en handelslieden. De staven worden tevens geassocieerd met het element vuur (of ideeën en gedachten), de bekers met het element water (emoties, gevoelens), de munten met de aarde (de materiële wereld) en de zwaarden met het element lucht (het intellect, de logica). De 22 kaarten van de grote arcana behandelen de grote levensthema’s en zaken die van grote invloed zijn. Deze kaarten met aparte namen, zoals de dwaas, het rad van fortuin, gerechtigheid, de geliefden, de kracht, de dood, de zon en de wereld, bevatten archetypische voorstellingen die op een dieper niveau werken.

 

Hoe te beginnen?

Hoe begin je nu als leek om de wijsheid die in deze oude kaarten besloten ligt, te ontginnen? Het spreekt voor zich dat je eerst een set kaarten moet hebben. Simpel, of toch niet? De enorme hoeveelheid kaartensets die verkrijgbaar is, is overweldigend. Er zijn honderden ontwerpen en de afbeeldingen verschillen enorm van elkaar. Sommige sets zijn makkelijk toegankelijk, andere zijn lastiger hanteerbaar vanwege de complexe tekeningen en de toegevoegde symbolen. Soms is de volgorde van de kaarten veranderd. Om het nog lastiger te maken, zijn er ook tientallen sets spirituele kaarten, engelenkaarten of dierenkaarten te koop. Die kunnen nuttig zijn om bepaalde emotionele problemen aan te pakken, maar ze hebben als zodanig niets te maken met de tarot.

 

 http://healthyspiritblog.files.wordpress.com/2012/01/rider-waite-tarot2.jpg?w=174         http://healthyspiritblog.files.wordpress.com/2012/01/druidcraft-magcian1.jpg         http://healthyspiritblog.files.wordpress.com/2012/01/touchstone-magician.jpg

 

Het is dus goed om er even in te duiken voor je een set aanschaft. De ene set is niet beter dan de andere, maar de ene tekening is de andere niet. Het is belangrijk dat de afbeeldingen je aanspreken, want die moeten je onderbewustzijn raken. Als je er niet uitkomt, is het goed te weten dat een van de bekendste sets de Rider-Waite tarot is (zie de eerste kaart op de afbeeldingen hierboven). Dat is een goede set om mee te beginnen want de tekeningen zijn eenvoudig en de symbolen en betekenissen zijn relatief makkelijk te leren. Welk ontwerp je ook kiest, het zal tijd kosten om te wennen aan de afbeeldingen en hun traditionele betekenis te leren.

 

Het kost jaren om je alles wat de tarot te bieden heeft eigen te maken en er echt goed mee uit de voeten te kunnen. Laat dat echter geen ontmoediging zijn (daarvoor zijn de artikelen op healthy spirit nou net niet bedoeld). Er is een goede manier om te beginnen en daarvoor is het echt niet nodig om eerst alle betekenissen van buiten te leren. Het gaat zo. Denk aan een vraag of probleem waarover je advies wilt en ontspan. Adem een paar keer diep en schud dan de kaarten. Neem één of enkele kaarten uit de stapel. Bekijk de eerste kaart en laat je intuïtie spreken. Wat betekent de kaart voor jou? Valt je oog op een detail dat iets zegt? Welke informatie haal je uit de kaart en hoe kun je die gebruiken in relatie tot je vraag? Blijf kijken en voelen en probeer een boodschap uit de kaart te halen. Als je meer dan één kaart hebt gepakt, doe je hetzelfde met de andere kaarten. Misschien vertellen de kaarten samen een verhaal. Als het niet lukt, doe je alsof (onder de noemer ‘fake it until you make it’). Kijk naar de kaarten en verzin op basis van de plaatjes een verhaal bij jou probleem. Op die manier komt je intuïtie vrij. Je zult achteraf merken dat je dat verhaal niet zomaar hebt verzonnen…. Door ervaring zal de relatie met de kaarten sterker worden en zal de betekenis die de kaarten voor jou hebben, duidelijker worden.

 

Je kunt ook werken met drie kaarten, die staan voor verleden, heden en toekomst. Kijk welk verhaal rondom je vraag zich ontvouwt. De eerste kaart, die staat voor het verleden, zal je laten zien hoe je tot nu toe met een probleem bent omgegaan. De middelste kaart zal je zeggen hoe het er op dit moment voor staat, en de rechterkaart zal je laten zien wat belangrijk is voor je om te weten voor de toekomst. Een andere eenvoudige manier om te leren werken met de kaarten, is ’s ochtends een kaart te trekken en te bedenken wat die vertelt over je dag. Aan het eind van de dag bekijk je de kaart opnieuw en probeer je te zien wat er is gebeurd en wat de kaart daarover vertelde. Probeer het gewoon uit.

  

To the next level

Als je een beter begrip hebt ontwikkeld van de tarot kun je allerlei voorgeschreven patronen leggen die allemaal hun eigen waarde hebben. Die patronen zijn echter geen doel op zich. De kaarten zijn een middel – een houvast -– om je hogere zelf aan te spreken en toegang te krijgen tot je onderbewuste. Dat onderbewuste is in staat informatie over een persoon naar voren te halen uit de subtiele energieën die ons omringen. De kaarten openen dat kanaal alleen maar op een eenvoudige manier. Omdat het niet gaat om de afbeelding op zich, maar om wat de afbeelding zegt over iemand, zal één en dezelfde legging een verschillende boodschap hebben voor verschillende mensen. Op het moment dat het onderbewuste is aangesproken en de intuïtie stroomt, hebben de kaarten hun werk gedaan. Je kunt ze dan laten voor wat ze zijn. Je ‘weet’ of ‘voelt’ dan als het ware wat er belangrijk is voor iemand om te weten, zonder dat je precies weet waar je die kennis vandaan haalt. Als dan blijkt dat de ander je informatie herkent, en er zelfs bij gebaat is, is je echte magische leven begonnen!

  

 

Wat heeft een tarot reading te bieden?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een reading met kaarten laten doen. Ze willen bijvoorbeeld een beter begrip van hun verleden, inzicht krijgen in het waarom van een situatie of een oplossing voor een probleem. Een goede kaartlezer of tarotist zal inzicht bieden in een situatie en een ander licht laten schijnen op een probleem. Ook kan een tarotist oplossingsrichtingen aandragen. Wat een tarotist niet doet, is de toekomst voorspellen. Het is niet zo dat ‘wat in de kaarten geschreven is’ de enige mogelijke toekomst is, waarbij je zelf niets hebt in te brengen. Wat de kaarten doen, is de uitkomst laten zien die het meest voor de hand ligt als je blijft doen wat je nu doet. Dat is iets heel anders. Als die uitkomst je niet aanspreekt, kun je handelen en die uitkomst veranderen (en dus de toekomst). Wat de kaarten ook niet doen is je probleem voor je oplossen. Ze wijzen je een mogelijke richting, maar je moet zelf actie nemen. Een goede tarotist zal met je meedenken, alternatieven tonen en laten zien hoe je die kunt realiseren. Als de toekomst negatief lijkt, zal een tarotist wellicht opties aandragen die je zelf nog niet had gezien. Als gevolg daarvan verdwijnt vaak de angst en kun je nieuwe mogelijkheden zien om het heft weer in eigen hand te nemen. Op die manier kunnen de kaarten je stimuleren om actie te ondernemen; een stap te zetten die je tot op dat moment nog niet kon of wilde zetten. Dat heeft een groot effect en zet mensen in hun kracht.

 

Het is trouwens goed mogelijk om een reading voor jezelf te doen. Het kan alleen lastig zijn als je werkt met emotionele problemen. Het ego wil niet altijd een eerlijk verhaal horen. De vraag is of je antwoorden zoekt, of dat je alleen hoort wat je wilt horen? In het eerste geval zijn de kaarten zeker behulpzaam. In het tweede geval zul je jezelf zeer waarschijnlijk voor de gek houden. Vaak zie je je eigen blinde vlek niet en dat maakt het moeilijk een objectieve reading voor jezelf te doen. Als je daar alert op bent, kun je echter een heel eind komen.

 

Tot slot

Een goede tarotist zal je meer inzicht geven in de patronen in je leven. Hij of zij zal je laten zien wat de meest waarschijnlijke uitkomst is van je acties, maar zal je ook alternatieven bieden. Tarotkaarten voorspellen dus geen toekomst. Je toekomst verandert elke keer dat jij nieuwe keuzes maakt. Laat jezelf dus nooit vertellen dat er iets mis zal gaan in je leven waar je geen invloed meer op kunt uitoefenen. Zulke mededelingen maken mensen bang en nemen kracht weg. En dat heeft niets te maken met de kaarten, maar zegt alles over de integriteit van de kaartlezer….De kaarten zelf zijn neutraal. Het doel van middelen zoals de tarot is het tegenovergestelde: mensen helpen in hun kracht te komen, ze de weg wijzen om het heft in eigen hand te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. En op die manier is het echt een middel dat past bij een healthy spirit!

 

De wondere wereld van edelstenen

Mensen zijn altijd al aangetrokken geweest tot edelstenen, en niet alleen omdat ze er zo mooi uitzien. De geneeskrachtige en magische krachten van edelstenen zijn al eeuwen bekend. Zowel in oude teksten over Chinese geneeskunde, Ayurvedische teksten uit India, mythes van de oude Grieken, verhalen uit het oude Perzië en Egypte, overleveringen van de indianen als in de Bijbel wordt gerefereerd aan de kracht van bepaalde stenen. Meer dan fascinerend genoeg voor Healthy Spirit om eens dieper in de wereld van de edelstenen te duiken.   

 

Onze aarde ligt vol met stenen. Die zien er helemaal niet zo spectaculair uit en we letten er eigenlijk helemaal niet op. Toch vertelt elke steen een verhaal. Een verhaal over het ontstaan van de aarde, met enorme hitte, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en wrijving van lagen, sedimentatie en de invloed van water. Gesteentelagen kunnen honderden miljoenen jaren oud zijn maar de grootste bergketens ter wereld, de Himalaya, de Andes, de Rocky Mountains, zijn allemaal in de afgelopen vijftig miljoen jaar gevormd. Afhankelijk van hun plek op de wereld zijn er andere chemische processen aan de gang geweest, waardoor de samenstelling van het gesteente  en de eigenschappen ervan zijn bepaald.

 

 

Op deze manier zijn vele mineralen ontstaan. Tot op heden zijn er zo’n 4.000 tot 5.000 bekend (bron: de praktische encyclopedie van gesteenten en mineralen). Die hebben allemaal hun eigen energie. Mineralen die hard genoeg zijn om te snijden en tot juwelen te bewerken, en die voldoen aan een aantal eigenschappen op het gebied van hardheid en zuiverheid, worden (half)edelstenen genoemd. Daarvan zijn er ongeveer 130. De zeldzaamste en meest waardevolle zijn diamant, smaragd, robijn en saffier, de ‘echte’ edelstenen. Iets minder zeldzame stenen zijn aquamarijn, jade, opaal, turkoois, lapis lazuli en toermalijn; voorbeelden van halfedelstenen.

 

Bijna alle oude culturen wisten de kracht van edelstenen op waarde te schatten. Alleen al in de Bijbel wordt zo’n tweehonderd keer gerefereerd aan het gebruik ervan. Mensen geloofden dat God communiceerde door edelstenen er en werden hemelse krachten aan toegeschreven. De oude volkeren leefden dichter bij de natuur en zij werkten bijna als vanzelfsprekend met de subtiele energieën om hen heen. Het werken met kristallen, zoals kwarts, amethist, smaragd, saffier, jaspis, topaas, hematiet en turkoois, paste daarin en de stenen werden veelvuldig gebruikt voor (initiatie)rituelen, healings, spirituele groei en in juwelen of amuletten voor bescherming en geluk. 

 

Kristallen zijn zulke krachtige genezingsbronnen, omdat ze zijn gecreëerd door de natuurlijke energieën van de  aarde. Elk kristal heeft een bepaalde frequentie, een eigen vibratie, en daarmee ook een ander effect op de vibratie van mensen. De technische uitleg is zoiets als dit: het menselijk lichaam is een complex, elektromagnetisch systeem. Kristallen zijn elektromagnetische geleiders, die met ons elektromagnetisch systeem communiceren. De frequentie van een kristal activeert diezelfde frequentie in ons systeem. En daarmee hebben ze een positief effect op ons lichaam. Iets eenvoudiger: een mens bestaat uit pure energie en kristallen geleiden energie. Het lichaam neemt de vibratie van het kristal over en kan zo bepaalde symptomen, die op een lager niveau vibreren, helpen wegnemen.

 

Om dit te ervaren en te gaan werken met edelstenen, is het nodig om de juiste steen voor het juiste doel te vinden. Het strekt te ver voor dit artikel om de lange lijsten met symptomen en bijbehorende stenen op te sommen, maar op internet en in talloze boeken is veel informatie te vinden. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om te beginnen. De simpelste daarvan is te kijken welke kleur je aantrekt. Dat kan de nodige informatie geven over problemen waar je mee kampt, om je onbewust in staat bent de juiste kleur op het juiste moment aan te trekken. Volg je gevoel en kijk welke steen je aanspreekt. Draag die steen vervolgens een tijd bij je. Een andere manier is op te zoeken welke steen past bij de maand waarin je bent geboren. Deze zogenaamde geboortestenen zouden specifieke kwaliteiten hebben voor de mensen die in die maand zijn geboren.

 

Mocht je het allemaal wat steviger willen aanpakken, dan is het goed om kennis op te doen van de chakra’s. Dat zijn energiecentrales in het lichaam die energie naar de juiste plekken sturen. Chakra’s hebben een grote impact op onze fysieke en emotionele stabiliteit. De zeven hoofdchakra’s en de bijbehorende kleuren zijn te zien op onderstaand plaatje. Elk deel van het lichaam correspondeert met een bepaalde kleur en kristallen met die kleur werken op het gebied op en rondom die chakra. Dat betreft niet alleen fysieke klachten in dat gebied, maar ook emotionele zaken. Zo draait het eerste, rode chakra om zaken die te maken hebben met agressie en boosheid, kijkt het gele chakra naar zelfvertrouwen en opkomen voor jezelf, en heeft het blauwe keelchakra te maken met het uiten van gevoelens.

 

Healing met kristallen wordt meestal gedaan door stenen op of rondom het lichaam te plaatsen. Ook een steen bij je dragen, aan een kettinkje of in je broekzak, werkt goed. Je kunt een steen ook een tijdje in een glas water leggen en dat water drinken. Dat kan een goede methode zijn om kleinere problemen te helpen oplossen. Grotere stenen zijn handig om ergens neer te zetten, zodat ze de energie in een ruimte kunnen zuiveren. Net zoals met elke techniek is het belangrijk dat je weet wat je doet. Het werken met kristallen is in de meeste gevallen veilig, maar de energie van sommige stenen is sterk. Het kan emotionele en mentale problemen helpen verwerken, maar zal een aantal problemen daarmee eerst sterker aan het licht brengen. Daar moet je klaar voor zijn. Sommige kristallen, zoals malachiet, zijn giftig, en kun je niet inwendig gebruiken. Als je echter de nodige voorzorgsmaatregelen treft, kan het werken met edelstenen een doeltreffende manier zijn om genezingsprocessen in je lichaam en geest te helpen bespoedigen.

 

Hoe oud het geloof in edelstenen stenen ook is, het is niet meer dan redelijk om toe te geven dat hard wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van stenen voor onze gezondheid ontbreekt. Kristal- of edelsteentherapie wordt daarom ook el een pseudo- wetenschap genoemd, waarvan de effecten zouden kunnen worden vergeleken met die van homeopathie. Deze therapieën worden verondersteld een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het genezingsproces in de breedste zin van het woord: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. En wetenschappelijk of niet, positieve ervaringen van mensen worden al eeuwenlang beschreven. Het is dus alleen maar interessant om daar in te duiken en te bekijken of edelstenen ook voor jou een positieve invloed op je gezondheid kunnen hebben.

 

Word de regisseur van je dromen

Dromen doen we allemaal en elke nacht. Daar zijn we ons niet van bewust op het moment dat we dromen, en ook ’s ochtends herinnert niet iedereen zich wat hij of zij heeft gedroomd. Sommige mensen zijn zich er tijdens een droom echter van bewust dat ze dromen. Het wordt dan mogelijk je droom te beïnvloeden, zoals een regisseur bepaalt wat er in zijn film gaat gebeuren. Hoe interessant!

 

Het boek Lucid dreams in 30 days: The Creative Sleep Program (door Keith Harray and Pamela Weintraub), trok onmiddellijk mijn aandacht in mijn zoektocht naar interessante technieken op het gebied van spirituele ontwikkeling. De gedachte dat je kunt bepalen wat je droomt, klinkt echt geweldig. Stel je eens voor wat je allemaal kunt doen, probleemloos kunt uitproberen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nadat ik het boek heb gelezen en nog wat op internet heb gespeurd, kan ik helaas nog niet zeggen dat ik het regisseren van mijn dromen volledig meester ben, hoewel ik me inmiddels wel in mijn droom realiseer dat er iets niet klopt. Meestal zorgt dat besef ervoor dat ik meteen wakker word. En dan ben ik teleurgesteld dat ik zo dichtbij was. Voor mij een goed idee om dit onderwerp eens wat nader te bestuderen, om te zien wat ik er mee kan bereiken.

 

Wat zijn lucide dromen en waarom zou je het willen?

Een lucide droom is een droom waarin je je bewust bent dat je droomt. Het bewustzijn, dat normaal is uitgeschakeld tijdens de slaap, wordt opeens actief, zonder dat je gebonden bent aan de wetten van bijvoorbeeld zwaartekracht die in de normale wereld gelden. Iemand die lucide droomt, kan zijn dromen bewust beïnvloeden en sturen. Zo kan hij bepalen wat hij in een droom wil doen, of in welke omgeving hij wil zijn. Een beginner in lucide dromen kan het gevoel krijgen dat er iets niet klopt (zonder dat je dat kunt aanpassen), terwijl een gevorderde dromer de mogelijkheid heeft om elk onderdeel van de droom te controleren.

 

Hoewel het in het begin vooral interessant en spannend is, heeft lucide dromen veel voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt op het gebied van creativiteit en het vinden van oplossingen, het onder ogen zien van angsten, het vergroten van het zelfvertrouwen, het eigen maken en oefenen van nieuwe vaardigheden en het verkennen van het onderbewuste om problemen in het leven het hoofd te bieden. Eigenlijk kun je alles en iedereen zijn die je wilt zijn, alles uitproberen wat je wilt en al je fantasieën uitleven. 

 

Hoe werkt het?

De volgende tips helpen om het lucide dromen eigen te maken: 

  1. Hou een dagboek bij van je dromen. Neem daar details in op en kijk of je terugkerende patronen ziet. Met een beetje oefening, ga je je realiseren dat je droomt als je een van deze patronen herken.
  2. Doe overdag kleine testjes als realitycheck. Kijk naar je handen, naar de klok, in de spiegel en doe het licht een paar keer aan en uit. Print in je hoofd hoe dat eruit ziet. In de droomwereld zullen deze testjes heel anders verlopen. Je kunt opeens meer vingers hebben, en de klok toont elke keer dat je er naar kijkt een andere tijd. Dit soort voorbeelden kan je helpen om je te realiseren dat je droomt.
  3. Zet je wekker eerder dan normaal, blijf even wakker en ga dan weer slapen. Uit onderzoek is gebleken dat ’s ochtends vroeg de beste tijd is voor lucide dromen.
  4. Terwijl je in slaap valt, kun je een sterke intentie voelen om lucide te dromen. Programmeer je dromen zoveel mogelijk en stel je voor wat je wilt doen, waar je heen wilt en wie je wilt tegenkomen. Hou dat beeld zoveel mogelijk in je hoofd terwijl je in slaap valt.
  5. Blijf oefenen. Net als met elke nieuwe vaardigheid geldt ook hier: de aanhouder wint. Er zijn genoeg boeken en websites die vertellen dat iedereen het kan leren. Het zal alleen wat tijd kosten. Een groot deel komt neer op het bewust worden van de patronen in je dromen, zodat je die onbewust zult gaan herkennen als je droomt.

Mind tricks

De droomwereld is de wereld van het onderbewustzijn. En het onderbewustzijn focust op totaal andere dingen dan de bewuste geest. En het heeft ook zo zijn manier om trucjes uit te halen en je op het verkeerde been te zetten. Zo overkwam mij het volgende, grappige voorval in mijn droom nadat ik een artikel over lucide dromen had gelezen. In mijn droom vertelde ik tegen iemand dat ik lucide wilde leren dromen. Ik vertelde over de testjes die je kunt doen om je te realiseren dat je droomt, zoals kijken naar je handen om te zien wat er gebeurt. In een droom heb je hoogstwaarschijnlijk extra vingers, of krijgen je handen opeens een andere kleur. En als je dat ziet, weet je dat je droomt. Terwijl ik dit sta te vertellen, zie ik dat mijn hand zes vingers heeft. Meteen daarna verdwijnt de zesde vinger weer, en ik leg uit dat dit betekent dat ik niet aan het dromen was, want de zesde vinger zat er maar heel even….

 

Tja, leuk voorbeeld van hoe het gaat als je begint met lucide dromen. Onlangs ging ik slapen met de intentie om nog eens op bezoek te gaan bij mijn oma (die niet meer leeft), in haar kleine, knusse huisje. En inderdaad, toen ik wakker werd, was ik inderdaad in haar huis geweest. De hele familie was daar op bezoek, zoals vroeger nogal eens gebeurde. Heel gezellig, maar mijn oma heb ik helaas niet gezien. Ik ‘wist’ dat ze er was, maar ik zag haar niet. Als ik in de kamer was, was zij bijvoorbeeld net bezig in de keuken. Ik kon het niet beïnvloeden, want ik realiseerde me niet dat ik droomde. Ook hier kom ik in de buurt, maar zal het nog wat tijd kosten om mijn dromen echt te kunnen benutten voor wat ik wil. Ik blijf het proberen. Het is leuk genoeg op zich, maar het lijkt mij machtig mooi om mijn dromen in te kunnen zetten voor grootsere dingen.

 

Je ziel aan het woord

Ooit al eens stilgestaan bij de volgende instructies in een vliegtuig: in het geval de druk in de cabine wegvalt, komen er automatisch zuurstofmaskers naar beneden... Ouders die reizen met kinderen dienen eerst hun eigen zuurstofmasker op te zetten, voor ze hun kinderen helpen.

 

Een mooi voorbeeld van het feit dat je moet zorgen dat je zelf ok bent, voordat je voor anderen kunt zorgen. Vaak wordt dat egoïstisch of juist niet-spiritueel gevonden, maar je kunt anderen maar moeilijk helpen als je zelf ongemotiveerd, moe of ziek bent. Ik ben geen moeder, maar ik kan me voorstellen dat het eerste wat een moeder doet, is ervoor zorgen dat haar kinderen in orde zijn. Het simpele feit dat ouders er in een vliegtuig aan worden herinnerd eerst hun eigen zuurstofmasker te pakken, bewijst dat misschien wel. Het is onnatuurlijk voor een moeder om eerst aan zichzelf te denken, maar als er iets met haar gebeurt, begint het kind niets. In dit voorbeeld is het heel duidelijk dat het belangrijk is om eerst voor jezelf te zorgen voor je anderen kunt helpen. Er zit een diepere spirituele wijsheid achter deze veiligheidsinstructie in het vliegtuig.

 

Iedereen zal dit bovenstaand voorbeeld accepteren, maar het wordt heel anders wanneer we dit toepassen op een drukke baan, waarin iemand maar blijft geven en maar doorgaat. Om me heen merk ik dat veel mensen moe zijn en langzaam opbranden. Een keertje op tijd naar bed lukt nog wel, maar echt goed uitrusten en tijd voor zichzelf, schiet er steeds vaker bij in. Er lijkt geen gemakkelijke manier uit de rat race. Veel van die mensen erkennen dat ze in hun baan niet (meer) op hun plek zitten en dat ze liever iets anders zouden gaan doen. Het is echter lastig om te stoppen, ‘omdat er nu eenmaal gewerkt moet worden’ of omdat er ‘niet zomaar iets anders langskomt’. Dat mag dan wel waar zijn, maar met opbranden op je werk doe je helemaal niemand een plezier. Iedereen heeft talenten en als daar geen beroep op wordt gedaan of er ontstaan conflicten, dan gaat het uiteindelijk niet goed. De beste manier om er voor anderen te zijn en om je werk met veel energie en succes te kunnen doen, is datgene te doen waar je passie ligt. Waar je blij en warm van wordt en waar je batterij van oplaadt, hoe lang je ook bezig bent. Als je je passie volgt, krijg je energie. Tijd verloopt opeens heel anders en een uur voelt als minuten. Als je iets doet wat je vervelend vindt, is het precies andersom. Dat maakt het dus wel de moeite waard om in jezelf te investeren als je nog niet precies weet wat je passie is.

 

Een interessant perspectief hierop komt van Anita Moorjani, een vrouw die erg ziek is geweest en een bijna-doodervaring heeft gehad. Ze vertelt dat haar ziekte haar heeft geleerd dat ze niet ‘in touch’ was met wie ze werkelijk was. Ze was altijd maar bezig met anderen te pleasen en het ze naar de zin te maken, waardoor haar ziel - naar eigen zeggen - in een soort identiteitscrisis terecht kwam. Nu ze een tweede kans heeft gekregen, leeft ze haar leven zonder angst. Het beste dat iemand volgens haar kan doen, is zichzelf en zijn emoties goed te leren kennen.

 

Als je maar doorgaat in je leven, zonder afstand te nemen of te pauzeren, weet je soms niet meer of je nog op de juiste weg bent. Als je steeds vermoeider wordt, of zelfs ziek wordt, kan het zijn dat je innerlijke wijsheid je probeert te vertellen dat er iets anders nodig is. Veel mensen besteden daaraan geen aandacht en horen die stem niet meer. En dat is jammer, want als je stil bent, kan je ziel spreken. Sommigen noemen het inspiratie, de innerlijke stem, het hogere zelf, of spirituele gidsen. Waar het ook vandaan komt, er is een boel wijsheid beschikbaar als je weet te luisteren. Door te mediteren en stil te zijn komen nieuwe ideeën naar boven voor zaken waarin je vast liep, en komen als vanzelf antwoorden naar boven op vragen die je had. Je innerlijke wijsheid kan vrijkomen en een positieve draai geven aan je leven.

 

Stil worden kan lastiger zijn dan het lijkt, want als je probeert te mediteren, komen opeens tientalen gedachten in je hoofd naar boven die strijden om voorrang en aandacht. Je hoofd is dan alles behalve rustig. Het kan even duren voordat je echt stil wordt vanbinnen. Het kan ook lastig zijn om stil te worden omdat je merkt dat je intuïtie nieuwe dingen voorstelt, die je onrustig maken. Je hebt namelijk niet per se zin of tijd om iets te veranderen, of  je weet niet hoe je dat moet aanpakken. Het idee om het rustiger aan te gaan doen op het werk, wordt echt niet zomaar door iedereen geaccepteerd. Het gevoel dat je iets heel ander zou willen doen, kan stress geven, omdat je niet zomaar je baan kunt opzeggen. Misschien weet je heel goed wat je passie is, maar ben je bang dat je daar geen geld mee kunt of mag verdienen. Al die gevoelens kunnen naar boven komen, en het ego zal flink van zich laten horen en alles becommentariëren (kan niet, mag niet, is stom, lukt toch niet, etc..). Het ego heeft als doel om je te beschermen tegen kritiek en pijn. Het zal niet zomaar opzij gaan en grote veranderingen toejuichen. En dus hoor jij jezelf allerlei argumenten aandragen waarom iets niet kan. En zo gaat je wens weer even naar de achtergrond, tot de volgende keer dat ze zich kan laten horen. Als je nooit stopt en luistert, word je intuïtie stiller en stiller, tot ze niet meer hoorbaar is. Alleen door vol te houden, zul je slagen. Dat betekent regelmatig rust nemen, om te mediteren, een wandeling te maken in de natuur, of te sporten. Als je je hoofd maar tot rust kunt brengen en die zachte, innerlijke stem een kans kunt geven.

 

Denk niet dat een vervuld, magisch leven niet bereikbaar is, omdat je dat niet verdient, niet kunt of niet goed genoeg bent. Stel je liever voor hoeveel mensen iets nodig hebben…zoveel verschillende dingen…en dat jij iemand helpt met wat jij te bieden hebt. Dat zou heel mooi zijn. En wat als het er meer dan één zouden zijn? Zou dat niet geweldig zijn? Waarom zou je het niet proberen. Je kunt een grotere impact hebben dan jezelf denkt. Zeker als je het pad volgt dat speciaal voor jou is bedoeld. Vraag jezelf af wat jij hebt bij te dragen aan de wereld. Als je vindt wat dat is - iets waar je echt blij van wordt - ben je op je best en gezondst.