De wondere wereld van edelstenen

Mensen zijn altijd al aangetrokken geweest tot edelstenen, en niet alleen omdat ze er zo mooi uitzien. De geneeskrachtige en magische krachten van edelstenen zijn al eeuwen bekend. Zowel in oude teksten over Chinese geneeskunde, Ayurvedische teksten uit India, mythes van de oude Grieken, verhalen uit het oude Perzië en Egypte, overleveringen van de indianen als in de Bijbel wordt gerefereerd aan de kracht van bepaalde stenen. Meer dan fascinerend genoeg voor Healthy Spirit om eens dieper in de wereld van de edelstenen te duiken.   

 

Onze aarde ligt vol met stenen. Die zien er helemaal niet zo spectaculair uit en we letten er eigenlijk helemaal niet op. Toch vertelt elke steen een verhaal. Een verhaal over het ontstaan van de aarde, met enorme hitte, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en wrijving van lagen, sedimentatie en de invloed van water. Gesteentelagen kunnen honderden miljoenen jaren oud zijn maar de grootste bergketens ter wereld, de Himalaya, de Andes, de Rocky Mountains, zijn allemaal in de afgelopen vijftig miljoen jaar gevormd. Afhankelijk van hun plek op de wereld zijn er andere chemische processen aan de gang geweest, waardoor de samenstelling van het gesteente  en de eigenschappen ervan zijn bepaald.

 

 

Op deze manier zijn vele mineralen ontstaan. Tot op heden zijn er zo’n 4.000 tot 5.000 bekend (bron: de praktische encyclopedie van gesteenten en mineralen). Die hebben allemaal hun eigen energie. Mineralen die hard genoeg zijn om te snijden en tot juwelen te bewerken, en die voldoen aan een aantal eigenschappen op het gebied van hardheid en zuiverheid, worden (half)edelstenen genoemd. Daarvan zijn er ongeveer 130. De zeldzaamste en meest waardevolle zijn diamant, smaragd, robijn en saffier, de ‘echte’ edelstenen. Iets minder zeldzame stenen zijn aquamarijn, jade, opaal, turkoois, lapis lazuli en toermalijn; voorbeelden van halfedelstenen.

 

Bijna alle oude culturen wisten de kracht van edelstenen op waarde te schatten. Alleen al in de Bijbel wordt zo’n tweehonderd keer gerefereerd aan het gebruik ervan. Mensen geloofden dat God communiceerde door edelstenen er en werden hemelse krachten aan toegeschreven. De oude volkeren leefden dichter bij de natuur en zij werkten bijna als vanzelfsprekend met de subtiele energieën om hen heen. Het werken met kristallen, zoals kwarts, amethist, smaragd, saffier, jaspis, topaas, hematiet en turkoois, paste daarin en de stenen werden veelvuldig gebruikt voor (initiatie)rituelen, healings, spirituele groei en in juwelen of amuletten voor bescherming en geluk. 

 

Kristallen zijn zulke krachtige genezingsbronnen, omdat ze zijn gecreëerd door de natuurlijke energieën van de  aarde. Elk kristal heeft een bepaalde frequentie, een eigen vibratie, en daarmee ook een ander effect op de vibratie van mensen. De technische uitleg is zoiets als dit: het menselijk lichaam is een complex, elektromagnetisch systeem. Kristallen zijn elektromagnetische geleiders, die met ons elektromagnetisch systeem communiceren. De frequentie van een kristal activeert diezelfde frequentie in ons systeem. En daarmee hebben ze een positief effect op ons lichaam. Iets eenvoudiger: een mens bestaat uit pure energie en kristallen geleiden energie. Het lichaam neemt de vibratie van het kristal over en kan zo bepaalde symptomen, die op een lager niveau vibreren, helpen wegnemen.

 

Om dit te ervaren en te gaan werken met edelstenen, is het nodig om de juiste steen voor het juiste doel te vinden. Het strekt te ver voor dit artikel om de lange lijsten met symptomen en bijbehorende stenen op te sommen, maar op internet en in talloze boeken is veel informatie te vinden. Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om te beginnen. De simpelste daarvan is te kijken welke kleur je aantrekt. Dat kan de nodige informatie geven over problemen waar je mee kampt, om je onbewust in staat bent de juiste kleur op het juiste moment aan te trekken. Volg je gevoel en kijk welke steen je aanspreekt. Draag die steen vervolgens een tijd bij je. Een andere manier is op te zoeken welke steen past bij de maand waarin je bent geboren. Deze zogenaamde geboortestenen zouden specifieke kwaliteiten hebben voor de mensen die in die maand zijn geboren.

 

Mocht je het allemaal wat steviger willen aanpakken, dan is het goed om kennis op te doen van de chakra’s. Dat zijn energiecentrales in het lichaam die energie naar de juiste plekken sturen. Chakra’s hebben een grote impact op onze fysieke en emotionele stabiliteit. De zeven hoofdchakra’s en de bijbehorende kleuren zijn te zien op onderstaand plaatje. Elk deel van het lichaam correspondeert met een bepaalde kleur en kristallen met die kleur werken op het gebied op en rondom die chakra. Dat betreft niet alleen fysieke klachten in dat gebied, maar ook emotionele zaken. Zo draait het eerste, rode chakra om zaken die te maken hebben met agressie en boosheid, kijkt het gele chakra naar zelfvertrouwen en opkomen voor jezelf, en heeft het blauwe keelchakra te maken met het uiten van gevoelens.

 

Healing met kristallen wordt meestal gedaan door stenen op of rondom het lichaam te plaatsen. Ook een steen bij je dragen, aan een kettinkje of in je broekzak, werkt goed. Je kunt een steen ook een tijdje in een glas water leggen en dat water drinken. Dat kan een goede methode zijn om kleinere problemen te helpen oplossen. Grotere stenen zijn handig om ergens neer te zetten, zodat ze de energie in een ruimte kunnen zuiveren. Net zoals met elke techniek is het belangrijk dat je weet wat je doet. Het werken met kristallen is in de meeste gevallen veilig, maar de energie van sommige stenen is sterk. Het kan emotionele en mentale problemen helpen verwerken, maar zal een aantal problemen daarmee eerst sterker aan het licht brengen. Daar moet je klaar voor zijn. Sommige kristallen, zoals malachiet, zijn giftig, en kun je niet inwendig gebruiken. Als je echter de nodige voorzorgsmaatregelen treft, kan het werken met edelstenen een doeltreffende manier zijn om genezingsprocessen in je lichaam en geest te helpen bespoedigen.

 

Hoe oud het geloof in edelstenen stenen ook is, het is niet meer dan redelijk om toe te geven dat hard wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van stenen voor onze gezondheid ontbreekt. Kristal- of edelsteentherapie wordt daarom ook el een pseudo- wetenschap genoemd, waarvan de effecten zouden kunnen worden vergeleken met die van homeopathie. Deze therapieën worden verondersteld een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het genezingsproces in de breedste zin van het woord: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. En wetenschappelijk of niet, positieve ervaringen van mensen worden al eeuwenlang beschreven. Het is dus alleen maar interessant om daar in te duiken en te bekijken of edelstenen ook voor jou een positieve invloed op je gezondheid kunnen hebben.