Word de regisseur van je dromen

Dromen doen we allemaal en elke nacht. Daar zijn we ons niet van bewust op het moment dat we dromen, en ook ’s ochtends herinnert niet iedereen zich wat hij of zij heeft gedroomd. Sommige mensen zijn zich er tijdens een droom echter van bewust dat ze dromen. Het wordt dan mogelijk je droom te beïnvloeden, zoals een regisseur bepaalt wat er in zijn film gaat gebeuren. Hoe interessant!

 

Het boek Lucid dreams in 30 days: The Creative Sleep Program (door Keith Harray and Pamela Weintraub), trok onmiddellijk mijn aandacht in mijn zoektocht naar interessante technieken op het gebied van spirituele ontwikkeling. De gedachte dat je kunt bepalen wat je droomt, klinkt echt geweldig. Stel je eens voor wat je allemaal kunt doen, probleemloos kunt uitproberen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nadat ik het boek heb gelezen en nog wat op internet heb gespeurd, kan ik helaas nog niet zeggen dat ik het regisseren van mijn dromen volledig meester ben, hoewel ik me inmiddels wel in mijn droom realiseer dat er iets niet klopt. Meestal zorgt dat besef ervoor dat ik meteen wakker word. En dan ben ik teleurgesteld dat ik zo dichtbij was. Voor mij een goed idee om dit onderwerp eens wat nader te bestuderen, om te zien wat ik er mee kan bereiken.

 

Wat zijn lucide dromen en waarom zou je het willen?

Een lucide droom is een droom waarin je je bewust bent dat je droomt. Het bewustzijn, dat normaal is uitgeschakeld tijdens de slaap, wordt opeens actief, zonder dat je gebonden bent aan de wetten van bijvoorbeeld zwaartekracht die in de normale wereld gelden. Iemand die lucide droomt, kan zijn dromen bewust beïnvloeden en sturen. Zo kan hij bepalen wat hij in een droom wil doen, of in welke omgeving hij wil zijn. Een beginner in lucide dromen kan het gevoel krijgen dat er iets niet klopt (zonder dat je dat kunt aanpassen), terwijl een gevorderde dromer de mogelijkheid heeft om elk onderdeel van de droom te controleren.

 

Hoewel het in het begin vooral interessant en spannend is, heeft lucide dromen veel voordelen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt op het gebied van creativiteit en het vinden van oplossingen, het onder ogen zien van angsten, het vergroten van het zelfvertrouwen, het eigen maken en oefenen van nieuwe vaardigheden en het verkennen van het onderbewuste om problemen in het leven het hoofd te bieden. Eigenlijk kun je alles en iedereen zijn die je wilt zijn, alles uitproberen wat je wilt en al je fantasieën uitleven. 

 

Hoe werkt het?

De volgende tips helpen om het lucide dromen eigen te maken: 

  1. Hou een dagboek bij van je dromen. Neem daar details in op en kijk of je terugkerende patronen ziet. Met een beetje oefening, ga je je realiseren dat je droomt als je een van deze patronen herken.
  2. Doe overdag kleine testjes als realitycheck. Kijk naar je handen, naar de klok, in de spiegel en doe het licht een paar keer aan en uit. Print in je hoofd hoe dat eruit ziet. In de droomwereld zullen deze testjes heel anders verlopen. Je kunt opeens meer vingers hebben, en de klok toont elke keer dat je er naar kijkt een andere tijd. Dit soort voorbeelden kan je helpen om je te realiseren dat je droomt.
  3. Zet je wekker eerder dan normaal, blijf even wakker en ga dan weer slapen. Uit onderzoek is gebleken dat ’s ochtends vroeg de beste tijd is voor lucide dromen.
  4. Terwijl je in slaap valt, kun je een sterke intentie voelen om lucide te dromen. Programmeer je dromen zoveel mogelijk en stel je voor wat je wilt doen, waar je heen wilt en wie je wilt tegenkomen. Hou dat beeld zoveel mogelijk in je hoofd terwijl je in slaap valt.
  5. Blijf oefenen. Net als met elke nieuwe vaardigheid geldt ook hier: de aanhouder wint. Er zijn genoeg boeken en websites die vertellen dat iedereen het kan leren. Het zal alleen wat tijd kosten. Een groot deel komt neer op het bewust worden van de patronen in je dromen, zodat je die onbewust zult gaan herkennen als je droomt.

Mind tricks

De droomwereld is de wereld van het onderbewustzijn. En het onderbewustzijn focust op totaal andere dingen dan de bewuste geest. En het heeft ook zo zijn manier om trucjes uit te halen en je op het verkeerde been te zetten. Zo overkwam mij het volgende, grappige voorval in mijn droom nadat ik een artikel over lucide dromen had gelezen. In mijn droom vertelde ik tegen iemand dat ik lucide wilde leren dromen. Ik vertelde over de testjes die je kunt doen om je te realiseren dat je droomt, zoals kijken naar je handen om te zien wat er gebeurt. In een droom heb je hoogstwaarschijnlijk extra vingers, of krijgen je handen opeens een andere kleur. En als je dat ziet, weet je dat je droomt. Terwijl ik dit sta te vertellen, zie ik dat mijn hand zes vingers heeft. Meteen daarna verdwijnt de zesde vinger weer, en ik leg uit dat dit betekent dat ik niet aan het dromen was, want de zesde vinger zat er maar heel even….

 

Tja, leuk voorbeeld van hoe het gaat als je begint met lucide dromen. Onlangs ging ik slapen met de intentie om nog eens op bezoek te gaan bij mijn oma (die niet meer leeft), in haar kleine, knusse huisje. En inderdaad, toen ik wakker werd, was ik inderdaad in haar huis geweest. De hele familie was daar op bezoek, zoals vroeger nogal eens gebeurde. Heel gezellig, maar mijn oma heb ik helaas niet gezien. Ik ‘wist’ dat ze er was, maar ik zag haar niet. Als ik in de kamer was, was zij bijvoorbeeld net bezig in de keuken. Ik kon het niet beïnvloeden, want ik realiseerde me niet dat ik droomde. Ook hier kom ik in de buurt, maar zal het nog wat tijd kosten om mijn dromen echt te kunnen benutten voor wat ik wil. Ik blijf het proberen. Het is leuk genoeg op zich, maar het lijkt mij machtig mooi om mijn dromen in te kunnen zetten voor grootsere dingen.