Kippensoep voor de ziel

Jack Canfield herinnerde zich zijn oma en haar kippensoep. Hij bedacht dat zij altijd zei dat de soep alle lichamelijke problemen zou genezen. Het boek dat hij wilde maken, moest dezelfde genezende krachten hebben, alleen niet voor het lichaam, maar voor de geest. De titel voor zijn boek was geboren… Chicken Soup for the Soul.

 

De internationaal bekende sprekers Mark Victor Hansen en Jack Canfield kenden de kracht van een goed verhaal lang voordat hun bestseller Chicken Soup for the Soul bestond. Beiden hadden succes als inspirational speaker en motivatiecoach en mensen bleken positief geraakt door hun verhalen. Het was een kwestie van tijd voordat zij besloten deze verhalen te bundelen onder de noemer: gewone mensen die ongewone dingen doen.

 

Een Chicken Soup for the Soul-verhaal is een inspirerend verhaal, dat mensen raakt, hoop geeft, blij maakt en goed laat voelen. De meest krachtige verhalen gaan over gewone mensen die boven zichzelf uitstijgen of die iets bijzonders doen voor een ander. Hoezeer dat mensen aanspreekt, bleek wel uit de enorme populariteit van het eerste boek dat uitkwam in 1993. Het boek stond op elke bestselling lijst in de Verenigde Staten en Canada. En dus volgende er een hele serie, vaak gericht op bepaalde groepen mensen. Er is chicken soup voor vrouwen, voor moeders en drukke moeders, voor moeders met zonen en vaders met dochters en vice versa. En er is chicken soup voor grootouders, voor kinderen en tieners, voor leraren en golfers, voor singles en christenen, voor liefhebbers van koffie en romantici. Er zijn meer dan tweehonderdvijftig titels en er volgen er steeds meer.

 

We kunnen voorzichtig de conclusie trekken dat het concept misschien een beetje te ver is doorgevoerd. Zelfs bekende Amerikaanse merken hebben een eigen versie, die wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Maar hoe dan ook: het idee om te inspireren is fantastisch en de verhalen in een groot aantal boeken zijn leuk en origineel. Hieronder volgen, puur als inspiratie, twee korte verhalen uit het eerste boek.

Alle honken bezet

Een kleine jongen speelde in zijn achtertuin. Baseballpetje op zijn hoofd, een baseballknuppel en bal in de hand. "Ik ben de beste baseballspeler ooit”, zei hij trots. Toen gooide hij de bal in de lucht, sloeg met de knuppel en…miste. Onaangedaan pakte hij de bal op, gooide hem in de lucht, en zei tegen zichzelf: "Ik ben de beste baseballspeler ooit!” Hij sloeg naar de bal en miste opnieuw. Hij pauzeerde een moment en onderzocht de bal minutieus. Toen gooide hij hem nogmaals in de lucht en zei: "Ik ben de beste baseballspeler ooit!” Hij sloeg en miste opnieuw. “Waaw!!”, riep hij uit. “Wat een briljante pitcher!”

De magie van geloof

Ik ben niet oud genoeg om te baseballen of voetballen. Ik ben nog geen acht. Mijn moeder vertelde me, dat als ik baseball zou spelen, ik niet snel genoeg zou kunnen rennen omdat ik ben geopereerd. Ik heb mijn moeder gezegd dat ik niet hard zou hoeven te rennen. Als ik baseball speel, sla ik de bal namelijk gewoon uit het stadion. Dan kan ik lopen.

 

Waarom zijn deze verhalen zo populair? Zoals hierboven al gezegd zijn het verhalen waarin gewone mensen groots durven dromen en grootste dingen voor elkaar krijgen omdat ze in zichzelf geloven. Ze zijn dapper, of zo gepassioneerd over iets dat ze wonderen lijken te verrichten. Daarover lezen is inspirerend en maakt blij. Mensen vergelijken zich met anderen en krijgen het gevoel dat ook zij meer kunnen bereiken dan ze dachten. En als de verhalen iets duidelijk maken, dan is het dat je geen Nelson Mandela of Moeder Theresa hoeft te zijn om te inspireren of grootste dingen te bereiken.

Het zijn vaak de kleine dingen in het leven die er toe doen: een helpende hand uitsteken, oprecht  geïnteresseerd zijn in iemand, een verschil maken in iemands leven. Als je dat doet, verander je van een gewoon iemand in een buitengewoon iemand. Iemand anders zal zich altijd herinneren hoe hij zich voelde door iets moois wat jij deed, omdat jij hem inspireerde. En misschien inspireert jouw actie een ander wel om ook iets te doen voor iemand. Als een fakkel die wordt doorgegeven en overal licht brengt. Op die manier wordt het mogelijk voor iedereen om op te lichten. Vanuit daar is het slechts een kleine stap om grotere dingen te bereiken. Om meer mensen te inspireren, is het goed om uit te vinden wat je talent is. Wat kun jij anderen geven? Hoe kun je een verschil maken? Hoe kun jij de wereld het beste dienen? Om daar achter te komen, kun je twee dingen doen. Je kunt naar de wereld kijken om te ontdekken wat jou écht inspireert. Vervolgens kun je die passie omzetten in iets waarmee je anderen kunt helpen. De andere manier is om naar binnen te keren, en naar je intuïtie te luisteren. Je innerlijke stem zal je niet altijd letterlijk vertellen wat je moet doen, maar geeft je wel ideeën over waar je moet kijken.

 

Geloof dat ook jij het verschil kun maken. Uitvinden op welk gebied dat is, is vervullend voor jezelf en vervolgens ook voor anderen. Als je er achter komt met welk doel je hier bent en ernaar gaat handelen, zul je merken dat je blijer en opgewekter wordt, dat je gezondheid en welzijn vooruit gaan en je anderen zult inspireren. Dat is bereikbaar door elke dag een kleine stap te zetten!